Dit is de tekst die gebruikt wordt in de reclame op Youtube:
Wist je dat er in je Royco pauzemoment échte groenten zitten?
Ja ja,. Die worden gedroogd, fijngemalen tot fijne stukjes...
en als jij dan wat heet water toevoegt,
krijgen ze hun heerlijke groentesmaak en aroma’s terug.
En dan kan jij weer uitkijken naar jouw volgende pauze.
Is dit soep of iets anders?
De analyse. Dit reclamefilmpje gaat duidelijk niet over soep, maar over wat je eet of drinkt tijdens een (werk)pauze. Hiermee concurreert Royco niet met soep maar met snoep, snacks of andere tussendoortjes.
Dat is slim gezien, want Royco wil niet concurreren tegen échte soep, het is immers geen echte groentesoep, in hun tomatendrank zit bijvoorbeeld slechts 5,1 gram tomaat. Dat is één vijftigste van de minimale dagelijkse hoeveelheid. Maar dat lijkt nog altijd veel beter dan vele snacks die veel suikers en vetten bevatten.
Op de verpakking van Royco staat ook NERGENS dat het om soep gaat, ook niet om instant soep. Op de doos krijg je precies dezelfde tekst als hierboven: het gaat over pauze en échte groenten. Dat is alvast goed beïnvloed.
Verkopen? Vertel niet over je producteigenschappen, maar associeer met goede gevoelens (pauze)!
De analyse. Veel verkopers verkopen gewoon hun product. Ze spreken vooral over de eigenschappen ervan en de rationele toegevoegde waarde. Als Royco dat zou doen, dan zou het klinken als:
Een zakje poeder bevat 17 gram droge stof die je kan mengen met heet water.
Er zit 5,1 gram tomaat in een dosis.
Verder zitten er een twintigtal smaakstoffen en bewaarmiddelen in.
De finale drank smaakt als soep.
Het is lekker om te drinken.
En toch zijn er nog veel verkopers die op deze manier hun product aanbevelen. Maar niet Royco. Zij verkopen een aangenaam (en gezond) pauzemoment.
Hoe doet Royco het lijken op een gezond product?
Analyse. Royco zegt: 'De échte groenten worden gedroogd en fijngemalen. Als je heet water toevoegt krijgen deze groenten hun groetensmaak en -aroma's terug.'
De suggestie is dat de échte groenten weer helemaal tot hun recht komen na het toevoegen van water. Je krijgt de indruk dat je groentesoep krijgt. Maar vergis je niet, van alle goede eigenschappen van groenten, komen er maar twee terug als je water toevoegt: hun smaak en aroma's. De rest is definitief verloren. Je drinkt een drankje dat naar groenten smaakt en ruikt, maar je krijgt hier geen enkel gezond effect van de groenten. Daaraan had je niet gedacht toen je de reclamestem hoorde spreken. Mooi gemanipuleerd.
Wat men ook niet vertelt: de smaak van de soep wordt vooral gemaakt door smaakstoffen toe te voegen, niet zozeer door de 5,1 gram tomaat die erin zit. Rationeel weet je natuurlijk wel ergens dat het geen equivalent van echte soep kan zijn, maar dat er geen enkel positief effect is, had je niet vermoed. Sterk voorbeeld van beïnvloeding.
Wat leer ik hieruit als consument en als verkoper?
Als consument. Als je hoort wat je graag hoort, is iemand je aan het beïnvloeden. Als je denkt dat je uit een poedertje een gezonde soep kan maken... dan maak je jezelf iets wijs. Als je gewoon een redelijk neutraal tussendoortje wenst, dan is dit wel een geschikt product.
Als verkoper. Of je nu aan zakelijke klanten of aan consumenten verkoopt, gevoelens zijn nog altijd een beter verkoopargument dan het opsommen van producteigenschappen en de rationele toegevoegde waarde.
Mensen vragen zich vooral af 'wat zit er in voor mij?" En met 'mij' bedoelen ze hun persoonlijke belangen. Pas daarna gaat het over de bedrijfsbelangen, de belangen van het milieu, de belangen van de maatschappij, enzovoort. En dat is precies waarop Royco hier inspeelt, de persoonlijke belangen: pauze is belangrijk en een min of meer gezonde snack ook. Maar Royco verkoopt NERGENS soep, het product is compleet ondergeschikt.
Meer weten: www.gemanipuleerd.be
Voor verkopers: www.red-selling.be
Jan Roel van Rhee
コメント